Amaç ve Kapsam

Amaç

Bu etkinliğin amacı, Beslenme ve Diyetetik alanında tezli yüksek lisans yapıyor olan, yapmış olan veya doktora yapıyor olan diyetisyenlere yönelik teorik ve pratik uygulamaları ve güncel bilgileri içeren, Mezuniyet Sonrası Eğitim Kursu olarak “Yaygın Romatizmal Hastalıkların Yönetiminde Güncel Tıbbi Beslenme Tedavisi Yaklaşımları”na yönelik eğitim düzenlenmesi planlanmıştır. Romatizmal hastalıklar, toplumda yaygın olarak görülen ve uzun süreli sakatlıklara yol açan hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalıkların neden olduğu ağrı, sertlik ve işlev kaybı, hastaların günlük yaşam aktivitelerini sürdürmelerini zorlaştırmakta ve bu da sosyal ve psikolojik etkilere yol açmaktadır. Romatizmal hastalıklarının yönetiminde diyetisyenlerin rolü, tedavi sürecinin önemli bir parçasını oluşturur. Türkiye'de romatoloji alanında uzmanlaşmış diyetisyen sayısının azlığı, romatizmal hastalıkların yönetiminde önemli bir boşluk oluşturmaktadır. Romatizmal hastalıkların beslenme ile olan ilişkisi giderek daha fazla kabul görmekte olsa da, bu alanda yeterli eğitim almış diyetisyenlerin sayısının kısıtlı olması, hasta bakım kalitesini olumsuz etkileyebilir. Araştırmalar, diyetisyenlerin hastaların beslenme alışkanlıklarını iyileştirerek tedavi süreçlerine katkıda bulunabileceklerini göstermektedir; ancak bu katkının sağlanabilmesi için özel eğitim ve uzmanlık gereklidir. Bu nedenle, sağlığın geliştirilmesi, güçlendirilmesi konusunda eğitim ve sağlık kurumlarında hizmet sunan ve sunacak olan diyetisyenlerin mesleki bilgisinin iyileştirilmesi, geliştirilmesi hususunda bilimin ışığında  güncel bilgileri, literatürü, yurtiçi-yurtdışı kılavuzları sunmak eğitimin hedefleri arasındadır.

 

Kapsam

Romatizmal hastalıklar, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde azaltan önemli sağlık sorunlarıdır. Bu hastalıklar; eklem, kas ve bağ dokusu ile ilgili çeşitli bozuklukları kapsamakta olup, psoriatik artrit, spondiloartrit, lupus, romatoid artrit, fibromiyalji, ailevi akdeniz ateşi (FMF), behçet ve gut hastalığı gibi durumları içermektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre romatizmal hastalıklar toplumda yaygın olarak görülen ve uzun süreli sakatlıklara yol açan hastalıklar arasında yer almaktadır (WHO, 2021). Bu hastalıkların neden olduğu ağrı, sertlik ve işlev kaybı, hastaların günlük yaşam aktivitelerini sürdürmelerini zorlaştırmaktadır. Bu durum sosyal ve psikolojik etkilere yol açmaktadır (T.C Sağlık Bakanlığı, 2015). Beslenmenin romatizmal hastalıklarının yönetiminde kritik bir rol oynadığı literatürde gösterilmiştir. Özellikle, bazı besin maddelerinin anti-inflamatuvar özelliklerinin, eklemdeki inflamasyonu azaltabileceği ve hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebileceği bildirilmiştir. Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve D vitamini gibi besin ögelerinin, bağışıklık sistemini destekleyerek romatizmal hastalık semptomlarının hafifletilmesine katkıda bulunabileceği ifade edilmiştir (Nikiphorou et al., 2023). Bunun yanısıra, Akdeniz diyeti anti-inflamatuvar özellikleri ile dikkat çeken bir beslenme modeli olarak, romatizmal hastalık semptomlarını iyileştirmede etkili bulunmuştur (Nelson et al., 2020).

 

Türkiye'de romatoloji alanında uzmanlaşmış diyetisyen sayısının azlığı, romatizmal hastalıkların yönetiminde önemli bir boşluk oluşturmaktadır. Romatizmal hastalıkların beslenme ile olan ilişkisi giderek daha fazla kabul görse de, bu alanda yeterli eğitim almış diyetisyenlerin sayısının kısıtlı olması, hasta bakım kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Diyetisyenlerin hastaların beslenme alışkanlıklarını iyileştirerek tedavi süreçlerine katkıda bulunabilecekleri literatürde gösterilmiştir; ancak bu katkının sağlanabilmesi için özel eğitim ve uzmanlık gerekmektedir (Nikiphorou et al., 2023). Türkiye’de romatizmal hastalıklarla ilgili beslenme yönetimi üzerine yeterli bilgi ve deneyime sahip diyetisyenlerin sayısının artırılması, bu alanda uzmanlaşma ihtiyacını açıkça ortaya koymaktadır. Bu durum, hem hastaların sağlık durumlarını iyileştirmek hem de sağlık sisteminin etkinliğini artırmak için kritik öneme sahiptir. Bu eğitim çalışması sayesinde güncel bilgileri olgu örnekleri ile tartışma imkanı bulmak, yaygın görülen romatizmal hastalıkların yönetiminde güncel tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımlarına yer vermek, yeni gelişmelerden haberdar etmek ve bunlar konusunda uzman konuşmacılarımızla detaylı olarak tartışarak ortak yaklaşım ve çözüm yolları önermek hedeflenmektedir. Etkinlik kapsamında katılımcılara; yaygın görülen romatizmal hastalıkların epidemiyolojisi, etiyolojisi ve klinik bulguları, güncel tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımları ve multidisipliner yaklaşım konularında bilgi sahibi olmasına katkı sağlanacak 3 günlük eğitim gerçekleştirilecektir.  Daha etkili olabileceği düşüncesi ile eğitim yüz yüze olarak planlanmıştır. Yürütücünün kurumu İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde olup, eğitime katkı verecek öğretim üyeleri ve sağlık personelleri İzmir Demokrasi Üniversitesi, İzmir Tınaztepe Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, S.B.Ü Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim  ve Araştırma Hastanesi, 29 Mayıs Devlet Hastanesi, Bakırçay Üniversitesi’nde görev yapmaktadır. TÜBİTAK 2237-A Projesi kriterlerinde yer alan “Etkinlik düzenleme kurulu üyelerinin yurt içinden en az 3 farklı üniversite/araştırma kuruluşu mensubu bilim insanından oluşması” maddesi böylelikle sağlanmaktadır. Ayrıca ders verecek eğiticiler en az Yüksek Lisans/Doktora/Tıpta Uzmanlık eğitimi derecesine sahip olan alanında uzman kişilerden oluşmaktadır ve projenin “Ders verecek eğiticilerin en az lisans derecesine sahip alanında uzman kişilerden oluşması” kriterine uygundur.

 

Menüyü Kapat